Vom avea căldură la iarnă! Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz eşalonarea datoriilorDirectorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolăescu, a declarat marţi că Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile.Bucureştenii vor avea astfel căldură şi apă caldă de la 16 octombrie.

Vom avea caldura la iarna! Electrocentrale Bucuresti a convenit cu Romgaz esalonarea datoriilor
Vom avea căldură la iarnă! Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz eşalonarea datoriilor
Foto: realitatea.net

"Ieri am informat Consiliul de Administrație că datoria de 362 milioane lei va fi eșalonată pe o perioadă de 2 ani. Avem garanția ca furnizarea gazului să fie în condiții optime. Vom semna un protocol de eșalonare a acestor datorii, până cel târziu în 10 octombrie. Vom garanta cu contracte de furnizare a energiei electrice, cu bonusuri de energie electrică și dacă este necesar cu active din patrimoniul ELCEN. Sunt demarate demersuri și se vor finaliza prin protocol", a spus Nicolaescu conform Agerpres.ro.

El a precizat că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă și căldură.

"În 2008 s-a stabilit un protocol între Varujan Vosganian, care conducea Ministerul Economiei din care făcea parte și Electrocentrale București, și Primăria Capitalei, vizavi de datoriile care erau la acel moment, respectiv 2008. Aceste datorii venind din relația comercială pe care ELCEN o avusese în anii premergători 2007-2008. S-a stabilit o datorie de 750 milioane de lei și o eșalonare pe 3 ani, eșalonare care prevedea în fiecare an câte 200 de milioane de lei. S-a plătit numai parțial în primul an și jumătate după care la momentul scadent al acestui protocol a rămas o restanță de 252 de milioane de lei", a spus oficialul ELCEN.

El a precizat că Electrocentrale București se află în posesia unui titlu executoriu aferent acestei sume restante, împotriva Primăriei.

"Primăria a fost parteneră la acel protocol. Au urmat livrări curente care au presupus facturări, care nu s-au respectat conform graficului stabilit, întârzieri la plată, penalități, în așa fel încât la finalul lunii august 2015 RADET are o datorie de 3,5 miliarde lei către ELCEN. Debitul principal, marfa pe care eu am livrat-o, se ridică la circa 2,6 miliarde lei", a explicat Nicolaescu.

Potrivit reprezentanților ELCEN, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) trebuie să rectifice în regim de urgență bugetul primăriei astfel încât să aloce cu titlu de subvenție pentru RADET București încă cel puțin 200 de milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către Electrocentrale București (ELCEN).

Romgaz arăta luni că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Societatea Națională de Gaze Naturale.

În cursul serii de luni, Octavian Nicolaescu a precizat că Electrocentrale București a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureștenii să poată avea apă caldă și căldură în perioada iernii 2015 — 2016.

Etichete: caldura bucuresti, caldura iarna, ELCEN, RADET, romgaz

0/1 COMENTARII
Ing.
30 Sep 09:42
+0
VOTURI
-0
În fiecare an apare discuţia asta cu tăierea căldurii... televiziunile şi site-urile de ştiri, atunci când nu au subiecte (nu s-a mai internat Zăvoranca, nu s-au mai tăiat interlopii) se apucă să creeze panică printre bucureşteni că li se taie căldura...
Oare voi înţelegeţi că nu e nimeni atât de cretin încât să taie căldura la 2 milioane de oameni?! Mai ales că la anul avem alegeri. De fapt, ăsta e scopul RADETului... preţul e menţinut mic în scopuri electorale. Nu mă înţelegeţi greşit, e bine ca populaţia să beneficieze de tarife mici, dar de acelaşi tarif să beneficieze şi societăţile comerciale mi se pare prea de tot.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE