Vom plăti TAXĂ pe kilogramul de gunoi aruncat, potrivit unui proiect al Ministerului MediuluiMinisterul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetățeni să fie stabilită în funcție de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică.

Salubritate
Salubritate

"Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetățenii să colecteze selectiv acasă și să se depună mai puțin deșeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deșeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este și varianta în care sunt niște saci cu un anumit volum și atunci știm exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci", a anunțat, luni, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, potrivit Agerpres.

Ea a dat ca exemplu în acest sens sistemul belgian.

"O țară în care eu am locuit destul de mult, Belgia, are varianta cu saci, saci de diferite culori. Pe galben se colectează hârtia, pe albastru — plasticul și de diferite volume. Atunci, știe și cetățeanul și salubristul ce a luat. Pentru această colectare se stabilește o zi anume a săptămânii. Dacă ai scos deșeul de hârtie în ziua în care trebuia să scoți deșeul menajer, nu numai că nu ți-l ia, dar plătești și o amendă", a mai afirmat ministrul Mediului.

Ea a precizat că, în acest moment, cetățenii aruncă amestecat gunoiul menajer.

"În clipa de față cetățenii aruncă amestecat. Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetățeni — prin aceste instrumente — să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autoritățile locale să constituie infrastructura și de salubriști, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte țări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze. (...) Pe cetățean îl va costa mai puțin să colecteze selectiv. Dacă le amesteci, te costă mai mult. Tu, în mod normal, ar trebui să nu mai plătești nimic pentru partea pe care ai colectat-o selectiv, partea reciclabilă. Atunci, tu, dacă nu mai plătești nimic pentru hârtie, plastic, toată cantitatea de deșeu menajer se reduce", a mai arătat Palmer.

Etichete: colectare selectivă, cristiana pasca palmer, proiect ministerul mediului, TAXA GUNOI, taxa salubritate

0/5 COMENTARII
Gicu Necrutatorul
05 iul 15:46
+0
VOTURI
-0
Pai dl ministru cu state vechi prin Tarile de Jos si noi vrem sa va amendam pe voi politicienii cu zile de puscarie pentru ce nu faceti bine ce faceti. Sa fie impartial !
Cristian
05 iul 14:35
+0
VOTURI
-0
Am dori pe aceasta cale detalierea modului de aplicare a viitoarei legi in cartiere mai "rezidentiale" (a se citi "smechere"), de genul FERENTARI, RAHOVA, COLENTINA si altele. Cine va indrazni sa aplice acolo amenzi, ca in Belgia? (avand in vedere ca in Ferentari scutecele murdare se arunca aleator, in mijlocul strazii, ziua in amiaza mare; nu vreau sa fiu mai grafic, explicand cum "se trage apa" la blocuri... cu punga cu "deseuri" aruncata pe geam, de la etaj!!)
Acoperitul
05 iul 07:47
+0
VOTURI
-0
Mars inapoi la Briusel si lasa-ne daca ti-e dor de colectarea selectiva si taxa la gunoi. Aici e rromanica si avem veceul in curte.
Florin
05 iul 06:54
+0
VOTURI
-0
Tocmai ai facut o mare descoperire!Metoda de lucru usoara!Îti va placea si tie!
Lucrezi confortabil!Îti oferim seriozitate!Convinge-te intrand pe:http://bit.ly/293Uzt8
Cris
04 iul 20:54
+0
VOTURI
-0
Nu trebuie pusa niciun fel de taxa pentru ca e ABUZ clar la buzunarul cetatenilor. Trebuie organizata o colectare selectiva la fiecare bloc, unde oamenii sa poata duce gunoiul sortat. Punctele de colectare trebuie sa fie gratuite pentru cetateni ca sa fie stimulative. Trebuie sa plateasca Primaria nu cetatenii.

Orice taxa pe gunoi e un ABUZ.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE