Votul prin corespondenţă ar putea fi extins şi pentru alegătorii din ţară. În ce condiţiiAutoritatea Electorală Permanentă (AEP) consideră că votul prin corespondență poate fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară, care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016. 

Contestatia PNL privind organizarea ALEGERILOR LOCALE intr-un singur tur, RESPINSA de instanta
Contestația PNL privind organizarea ALEGERILOR LOCALE într-un singur tur, RESPINSĂ de instanță
Foto: realitatea.net

Potrivit unui comunicat, AEP a transmis „cu promptitudine" către membrii comisiei parlamentare comune proiectul tehnic privind votul prin corespondență, însoțit de o notă de prezentare și un studiu comparativ.

AEP reamintește că, potrivit legii, instituția nu are drept de inițiativă legislativă, decizia politică și inițiativa legislativă aparținând membrilor Parlamentului.

„Rolul Autorității în elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondență este unul pur tehnic. Potrivit legii de funcționare, Autoritatea își desfășoară activitatea cu respectarea principiilor independenței, imparțialității, legalității, transparenței, eficienței, profesionalismului, responsabilității, sustenabilității, predictibilității și legitimității", relevă documentul citat de digi24.ro. 

AEP menționează că, în cursul dimineții, reprezentanți ai instituției au avut o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care se implică în îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul electoral, în care a fost prezentat proiectul elaborat de AEP.

„AEP dovedește, încă o dată, că poate finaliza în timp foarte scurt elaborarea unui proiect tehnic pe baza propunerilor formulate de partidele politice și având în vedere standardele internaționale și europene în materie, legislația, experiența și jurisprudența constituțională ale unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Republica Slovenia, Ungaria, Regatul Danemarcei, Statele Unite Mexicane și Republica Polonă, precum și realitățile economice și sociale românești", se arată în document.

Etichete: Autoritatea Electorală Permanentă, vot prin corespondență

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE