S-a prăbușit un zid la Moara lui Assan. Interese imobiliare pe terenul monumentului istoricUn zid s-a prăbușit vineri la Moara lui Assan, monument istoric al Bucureștiului.

Moara lui Assan dupa incendiul din 2008 (Foto: 100eyes.ro)
Moara lui Assan dupa incendiul din 2008 (Foto: 100eyes.ro)

Zidul căzut era construit din cărămidă, avea dimensiunea de circa 1.80 metri înălţime şi circa 6 metri lungime. Acesta s-a prăbuşit în urma intervenţiei ilegale a unor persoane care urmăreau sustragerea fierului vechi, conform unui comunicat emise de Primăria Sectorului 2.

Echipe ale Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 au intervenit de urgenţă pentru izolarea zonei pe timpul în care pompierii militari au căutat eventuale victime printre dărâmăturile zidului, însă accidentul nu s-a soldat cu victime omeneşti.

În iunie anul trecut, clădirea monument a fost incendiată.

Terenul este deosebit de valoros din punct de vedere imobiliar, fiind amplasat aproape de bd. Ștefan cel Mare. Monumentele istorice nu pot fi însă dărâmate, ceea ce împiedică dezvoltarea imobiliară a zonei. Din 1974, in fostele spatii ale morii a functionat fabrica de paine "Graul". Astazi, firmele Solaris S.A. si Graul S.A. detin fabricile Asan, a caror suprafata este de 47.000 mp.

Moara lui Assan, construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România. Moara se află în Bucureşti, în zona Obor-Lizeanu. În prezent, se află într-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificată în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională şi face parte din patrimoniul industrial.

Moara a fost întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821–1866) şi Ioan Martinovici (1820–1882).

Recent, ansamblul de clădiri a mai suferit două distrugeri semnificative: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii şi în ianuarie 2012, prăbuşirea acoperişului şi a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susţinute de materiale din structura de rezistenţă a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.

Atât Primăria Capitalei, cât şi Ministerul Culturii au făcut plângeri penale, în mai multe rânduri, împotriva proprietarilor pentru începerea demolării monumentului istoric, însă Parchetul a decis neînceperea urmăririi penale.

Cine are interes să cadă Moara lui Assa. Interes imobiliar

Conform Primăriei Capitalei, Moara lui Assan aparţine în prezent companiei S.C OZRAN REAL ESTATE S.R.L. După cum îi spune şi numele, dar şi din verificările B365.ro, firma are drept obiect de activitate tranzacţiile imobiliare. Firma a fost înfiinţată în 2008 şi are sediul pe Splaiul Unirii. Firma nu a avut niciun angajat în 2010, cu o cifră de afaceri de 7.808 lei, dar cu datorii de 10.480.788 Lei. Activele imobilizate ale firmei erau evaluate la 29.706.656 lei.

Compania este deţinută de un offshore din Cipru: THESTINA LIMITED, înregistrată în Limassol, conform datelor disponibile în 2010. Firma cipriotă este reprezentată de o româncă de 31 de ani, Rasin Luminiţa.

Firma s-a ocupat, de altfel, de dezvoltarea de proiecte imobiliare în zona Obor, dacă este să luăm în considerare prezentarea unui manager de proiect din cadrul firmei Ozran, pe un site de joburi: acesta scrie în CV-ul său că s-a ocupat cu "găsirea de soluţii pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de 170.000 de metri pătraţi în zona Obor, dar şi de negocierea cu marii retaileri (Auchan, Leroy) pentru vânzarea a 20.000 de metri pătraţi din proiect. "

Primăria Sectorului 2 precizează, în comunicatul citat, că, în ianuarie 2012 şi iunie 2012, a transmis din nou către Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi către Primăria Municipiului Bucureşti adrese de atenţionare privind situaţia imobilelor ce fac parte din patrimoniul istoric şi a celor care au nevoie intervenţie de urgenţă pentru protejarea împotriva distrugerii, listă în care este inclusă şi Moara lui Assan.

Etichete: Moara lui Assan, monument istoric

0/6 COMENTARII
roberthc
14 feb 08:54
+0
VOTURI
-0
Propunere proiect dezvoltare Moara lui Assan : http://www.behance.net/gallery/Eco-MOARA-LUI-ASSAN/6362351
B365.ro
08 feb 16:37
+0
VOTURI
-0
@Oprescu: "Cei" care au comentat mai jos au acelasi IP, deci reprezinta un interes.
Oprescu
08 feb 16:23
+0
VOTURI
-0
se vede ca cei care au comentat mai jos sunt idioti
george
08 feb 16:16
+0
VOTURI
-0
Nu conteaza daca aceste ruine sunt vechi de doua mii de ani, nu conteaza daca le-a cladit insusi Decebal cu mana lui, ele sunt niste daramaturi carora trebuie sa le ia locul cladiri contemporane. Nu ma asteptam din partea unor dobitoci (inclusiv oameni de presa)decat sa le deplanga soarta si sa pledeze pentru conservarea lor.
Andreea
08 feb 16:10
+0
VOTURI
-0
Romanii au o problema. Au vazut si ei ca prin Europa se depun eforturi pentru conservarea cladirilor de patrimoniu, insa nefiind avizati fireste, din cauza diferentelor culturale imense, au descis ca orice cotetz, bordei sau morman de moloz trebuie etichetat si conservat. ONG-urile latra si ele fie aflandu-se in necunostinta de cauza, fie din dorinta de a arata ceva activitate societatii civile si deci de a mai incasa niste bani pt. functionare.
cristian
08 feb 16:05
+0
VOTURI
-0
Nu stiu cine are interes "sa cada moara lui Asan". Din cate vad , e deja cazuta. Ma ingrijoreaza cretinii care au interes ca aceste ruine sa fie pastrate. Una e sa conservi monumente istorice, si alta e sa pastrezi moloz si pietre, doar pt. ca sunt pe lista nu stiu carui minister. Cei care lucreaza in ministere sunt preponderent idioti, altfel aveau un job care cerea mai multa inteligenta.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h