Încă o ZI LIBERĂ pentru români. Ziua Copilului, 1 IUNIE, ar putea fi declarată zi nelucrătoareRomânii ar putea avea o nouă zi liberă. Asta dacă Parlamentul va da undă verde unui proiect de lege, iniţiat de o senatoare și un deputat, prin care se propune ca Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, să devină zi liberă.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatoarea UDMR Rozalia Biro şi deputatul PNL Claudia Boghicevici, a fost semnată de 61 de deputaţi şi senatori de la toate partidele reprezentante în Parlament şi îşi propune modificarea articolului 139 din Legea 53/2003, Codul Muncii.

Astfel, iniţiatoarele îşi motivează propunerea prin faptul că petrecerea timpului cu copiii, în weeek-end sau în vacanţe, nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puţin din timpul nostru, transmite news.ro

"Importanţa acestor evenimente în dezvoltarea copiilor este una majoră, iar aprecierile din partea părinţilor sunt esenţiale pentru copii”, afirmă parlamrentarii, care menţionează că lipsa părinţilor de la aceste evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor", se mai arată în expunerea de motive la propunerea legislativă. 

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Iniţiatorii mai spun că de cele mai multe ori, părinţii îşi iau o zi de concediu, pentru că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda această zi liberă, iar atunci când întârzie la muncă, pentru că au participat la serbări, sunt sancţionaţi de şefii lor. 

Parlamentarii dau şi exemplul rezultatului unui sondaj Gallup din ianuarie 2010, în care aproape jumătate din copii au răspuns că petrec în medie o oră pe zi cu părinţii. Mai mult, în timpul petrecut împreună, copiii şi părinţii nu comunică suficient şi interacţionează la nivel superficial. 

Parlamentarii spun că ziua de 1 iunie trebuie să fie declarată zi liberă pentru toţi românii, pentru că s-ar crea o discriminare dacă s-ar acorda această facilitate doar părinţilor. 

Ei aduc ca argument pentru declararea acestei zile libere şi un studiu al Fundaţiei Europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă  şi viaţă, Eurofound, potrivit căruia ”românii au muncit în 2014 cel mai mult, în Uniunea Europeană, pe parcursul unei săptămâni, 41 de ore, în stagnare faţă de precedenţii doi ani, fiind urmaţi la de Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Germania şi Polonia, cu aproximativ 40 de ore.

Românii au 12 zile libere, în 2016, stabilite pentru sărbători religioase şi publice, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, iar cinci în week-end.

Etichete: 1 iunie, 1 iunie zi libera, zi liberă, ziua copilului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE