Ziua Imnului Național. "Deșteaptă-te Române" este al cincilea imn de la constituirea României„Deșteaptă-te, române!" este imnul național al României, începând cu 1990, însă a fost compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu 

Ziua Imnului National. "Desteapta-te romane" este al cincilea imn de la constituirea Romaniei
Ziua Imnului National. "Deșteaptă-te române" este al cincilea imn de la constituirea României
Foto: mediafax.ro

ZIUA IMNULUI "DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!". De la constituirea statului român modern, s-au succedat cinci imnuri de stat, ilustrând regimul politic în timpul căruia au fost concepute şi intonate: „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor", „Trăiască Regele", "Zdrobite cătuşe", „Te slăvim, Românie", „Trei culori cunosc pe lume" și "DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!".

Potrivit Articolului 12, alineatul 3 din Constituţie, "Deşteaptă-te, române!" a devenit Imn Naţional, cu versurile strofelor 1, 2, 4, şi 11, iar prin Legea nr. 99 din 1998, data de 29 iulie a fost proclamată Zi a Imnului Naţional al României, potrivit TVR.

ZIUA IMNULUI "DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!". Versurile imnului au la bază poemul „Un răsunet" al poetului Andrei Mureşanu, publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, iar muzica imnului se crede că ar aparţine lui Anton Pann, deşi melodia, care avea o largă circulație în epocă, ar putea avea de fapt un autor necunoscut.

„Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în data de 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicul Vâlcea şi de atunci imnul cu puternic mesaj de patriotism şi libertate a fost cântat în toate momentele cruciale din istoria României.

ZIUA IMNULUI NAȚIONAL. 29 IULIE. A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi în Al Doilea Război Mondial, iar în timpul crizei care a urmat după 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania alăturându-se Aliaţilor, imnul a fost cântat spontan şi emis de toate staţiile radio.

ZIUA IMNULUI "DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!". Imediat după instaurarea dictaturii comuniste şi abdicarea regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 , „Deşteaptă-te, române!" şi alte marşuri sau cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu inchisoarea.

În ziua 15 noiembrie 1987, cu ocazia revoltei de la Braşov, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte imnul, desi mulţi dintre ei nu cunosteau bine versurile.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori", şi a fost adoptat drept imn naţional al României în 1990.

Timp de câțiva ani „Deşeaptă-te, române!" a fost şi imnul naţional al Moldovei, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră".

ZIUA IMNULUI NAȚIONAL. 29 IULIE. În 1900 cântecul „Deşteaptă-te, române!", în interpretarea solistului Alexandru Pascu, a fost înregistrat pe disc în SUA, iar în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În acelaşi an, corul „Ion Vidu" din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Etichete: ziua imnului national

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE