ZIUA NATO în România. Porţi deschise la MApN. Mesajul lui IohannisZiua NATO în România se marchează, începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. Sediul Ministerului Apărării Naționale a fost deschis publicului duminică, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România.

ZIUA NATO in Romania
ZIUA NATO în România

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

Ziua NATO în România, care este o sărbătoare publică dedicată democrației, spiritului european și euroatlantic, se marchează în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, începând cu ora 9,00, publicul a putut asista la ceremonia militară dedicată aderării României la Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul Zilei Porților Deschise, va fi prezentat un exercițiu de mânuire a armamentului executat de militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" și vor fi deschise expoziții tematice.

Totodată, vor fi organizate standuri de prezentare ale Clubului sportiv al Armatei 'Steaua', Editurii Militare, dar și standuri de inventică și tehnologii militare. În aula Ministerului Apărării Naționale vor putea fi vizionate filme cu tematică militară.

MESAJUL LUI IOHANNIS

Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre, afirmă președintele Klaus Iohannis, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi "Zilei NATO în România".

Iohannis amintește că, în urmă cu 12 ani, România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord Atlantice, context în care ziua de duminică reprezintă o sărbătoare publică dedicată democrației și spiritului euro-atlantic, precum și apartenenței țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

"Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre. Ea este, totodată, un moment cu puternice reverberații istorice, consacrând atât apartenența la sistemul de valori euro-atlantice, cât și asigurarea celor mai puternice garanții de securitate pentru România", susține șeful statului, conform unui comunicat de presă difuzat de Administrația Prezidențială.

El vorbește în mesajul său despre provocările și evoluțiile imprevizibile ce caracterizează actualul mediu de securitate, fapt care determină Alianța Nord-Atlantică să treacă printr-un proces de adaptare la noile condiții geostrategice.

"În acest context, România, pentru care întărirea relevanței și eficacității NATO ca pilon fundamental al securității euro-atlantice este un obiectiv central, își valorifică profilul strategic bine conturat și contribuie activ la misiunile și operațiile Alianței", mai afirmă Iohannis.

În contextul noilor realități geopolitice ale Europei și ale imediatei vecinătăți, indică el, țara noastră se aliniază demersurilor NATO de consolidare a apărării colective, în special în flancul estic al Alianței.

"Pentru aceasta, în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, România urmărește îndeaproape consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor euro-atlantice în vecinătate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil și predictibil, în spiritul Declarației comune privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună a șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, adoptată cu ocazia reuniunii de la București, din luna noiembrie 2015", arată președintele.

Șeful statului subliniază că în această zi trebuie să aducem un pios omagiu militarilor români care s-au jertfit pentru valorile și principiile lumii democratice, în cadrul misiunilor și operațiilor Alianței.

"Exemplul lor de curaj și devotament, felul în care și-au slujit țara necondiționat, chiar cu prețul propriei vieți, reprezintă repere de demnitate și onoare pentru noi toți. Prin modul în care vom ști să milităm și în viitor pentru valorile civilizației noastre pe care ei le-au apărat, vom dovedi că sacrificiul lor nu a fost în zadar", mai arată președintele Klaus Iohannis.

Etichete: Klaus Iohannis, NATO, nato romania, Ziua NATO

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE